Ό,τι και να
πει κανείς είναι λίγο…
Υλικά
1/2 κιλό στραγγιστό γιαούρτι
2 κούπες ζάχαρη
5 αβγά χωρισμένα κρόκοι-ασπράδια
2 βανίλιες
1 κ.γ. σόδα
3 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κούπα κεράσια χωρίς κουκούτσι
ξύσμα από 1 λεμόνι
για το σιρόπι
2 κούπες νερό
3 κούπες ζάχαρη
μερικές σταγόνες λεμόνι
Εκτέλεση
Χτυπάμε με ελάχιστο αλάτι τα ασπράδια μας σε μαρέγγα.
Βάζουμε στο μπολ του μίξερ τα 2/3 από το γιαούρτι και
τη ζάχαρη και τα χτυπάμε.
Ανακατεύουμε τη σόδα με το υπόλοιπο γιαούρτι και τα
προσθέτουμε στο μίξερ.
Προσθέτουμε τα κροκάδια ένα-ένα συνεχίζοντας το χτύπημα.
Ρίχνουμε τις βανίλιες,το ξύσμα από το λεμόνι και κουταλιά-
κουταλιά το αλεύρι.Κρατάμε 1-2 κουταλιές για να
αλευρώσουμε τα κεράσια μας.
Χτυπάμε να ενωθούν.
Τέλος,προσθέτουμε τη μαρέγγα και με το μίξερ στην πιο
χαμηλή ταχύτητα ανακατεύουμε να ενσωματωθεί στο μείγμα,
χωρίς να ξεφουσκώσει.
Με το αλεύρι που κρατήσαμε αλευρώνουμε τα κεράσια μας
και τα προσθέτουμε στο μείγμα.
Ανακατεύουμε απαλά να ενωθούν.
Αδειάζουμε σε πολύ καλά βουτυρωμένη και αλευρωμένη
φόρμα με διάμετρο 26 εκ. α(ν θέλουμε μπορούμε να
χρησιμοποιήσουμε και ταψάκι με διαστάσεις 37x27εκ.,εκεί
όμως αλλάζει ο χρόνος ψησήματος).
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς
για περίπου 1 ώρα.
Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά το γλυκό και ετοιμάζουμε
το σιρόπι.
Βάζουμε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη,το νερό και μερικές
σταγόνες χυμό λεμονιού.Βράζουμε για 5 λεπτά.
Περιχύνουμε το κρύο γλυκό με το καυτό σιρόπι και
αφήνουμε να απορροφηθεί.
Αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και απολαμβάνουμε!!!
ΤΙΡ
Αν θέλουμε,παραλείπουμε το σιρόπι και αφήνουμε το γλυκό σκέτο.
Η συνταγή είναι της Ν. Μερκούρη.
Υλικά
1/2 κιλό στραγγιστό γιαούρτι
2 κούπες ζάχαρη
5 αβγά χωρισμένα κρόκοι-ασπράδια
2 βανίλιες
1 κ.γ. σόδα
3 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κούπα κεράσια χωρίς κουκούτσι
ξύσμα από 1 λεμόνι
για το σιρόπι
2 κούπες νερό
3 κούπες ζάχαρη
μερικές σταγόνες λεμόνι
Εκτέλεση
Χτυπάμε με ελάχιστο αλάτι τα ασπράδια μας σε μαρέγγα.
Βάζουμε στο μπολ του μίξερ τα 2/3 από το γιαούρτι και
τη ζάχαρη και τα χτυπάμε.
Ανακατεύουμε τη σόδα με το υπόλοιπο γιαούρτι και τα
προσθέτουμε στο μίξερ.
Προσθέτουμε τα κροκάδια ένα-ένα συνεχίζοντας το χτύπημα.
Ρίχνουμε τις βανίλιες,το ξύσμα από το λεμόνι και κουταλιά-
κουταλιά το αλεύρι.Κρατάμε 1-2 κουταλιές για να
αλευρώσουμε τα κεράσια μας.
Χτυπάμε να ενωθούν.
Τέλος,προσθέτουμε τη μαρέγγα και με το μίξερ στην πιο
χαμηλή ταχύτητα ανακατεύουμε να ενσωματωθεί στο μείγμα,
χωρίς να ξεφουσκώσει.
Με το αλεύρι που κρατήσαμε αλευρώνουμε τα κεράσια μας
και τα προσθέτουμε στο μείγμα.
Ανακατεύουμε απαλά να ενωθούν.
Αδειάζουμε σε πολύ καλά βουτυρωμένη και αλευρωμένη
φόρμα με διάμετρο 26 εκ. α(ν θέλουμε μπορούμε να
χρησιμοποιήσουμε και ταψάκι με διαστάσεις 37x27εκ.,εκεί
όμως αλλάζει ο χρόνος ψησήματος).
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς
για περίπου 1 ώρα.
Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά το γλυκό και ετοιμάζουμε
το σιρόπι.
Βάζουμε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη,το νερό και μερικές
σταγόνες χυμό λεμονιού.Βράζουμε για 5 λεπτά.
Περιχύνουμε το κρύο γλυκό με το καυτό σιρόπι και
αφήνουμε να απορροφηθεί.
Αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και απολαμβάνουμε!!!
ΤΙΡ
Αν θέλουμε,παραλείπουμε το σιρόπι και αφήνουμε το γλυκό σκέτο.
Η συνταγή είναι της Ν. Μερκούρη.
καλησπέρα και πολλά συγχαρητήρια για την εξαίρετη δουλειά!Η εν λόγω συνταγή μου κίνησε την περιέργεια και θα ήθελα να τη δοκιμάσω.Αναρωτιέμαι αν χρειάζεται προσθήκη βουτύρου ή όχι.Ευχαριστώ εκ των προτέρων και συγγνώμη για το ενδεχομένως αφελές της ερώτησης.Καλό σαββατοκύριακο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα καλή μου.
ΔιαγραφήΣ'ευχαριστώ πολύ για όλα τα όμορφα που μου γράφεις.
Όχι στη συνταγή δεν χρειάζεται βούτυρο!
Είναι πολύ ωραίο κέικ θα χαρώ πολύ αν το δοκιμάσεις τελικά.
Καλή συνέχεια,
Α.
Γεια σας :) όταν λέμε μια κούπα δηλαδή τι κούπα ενοούμε τον Kellogg's ή του νερού;
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας και πάλι :) τελικά τα κατάφερα με τις κούπες :) απολαυστικό, τέλειο συγχαρητήρια :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα καλή μου.
ΔιαγραφήΧαίρομαι που τα κατάφερες τελικά και
σου άρεσε και το αποτέλεσμα.
Σχετικά με το ποια κούπα χρησιμοποιώ κοίταξε στα δεξιά της σελίδας και θα δεις ακριβώς ποια είναι!!!!!!!!!!!!!!!!!
Καλό βράδυ,
Α.